Bilek Şut Nasıl Atılır ?

 

İlk önce şutu tanımlayalım.
Basketbolda şut; oyuncunun topu herhangi bir şekilde elleriyle çemberden geçirmek amacıyla potaya atma hareketidir. Çok sayıda ve çeşitli şekillerde şutlar olmasına rağmen, iki önemli faktör dikkate alındığında aşağıdaki iki nokta hemen hemen aynıdır.
Birincisi, şutun genel gücü, ayak tabanından başlayarak, ayak bilekleri, dizler, kalça, üst vücut, kollar, bilekler,el ve parmakların ortak ve uyumlu hareketleri ile olur.

İkincisi ise, şut esnasında kolların aldığı pozisyondur. Top ele alındığında, kolların açısı büyük (L) harfi şeklinde bir açı çizmelidir. Bilekler, ön kolla yaklaşık doksan derecelik bir açı oluştururken, üst kolla paralel bir pozisyonda durmalıdır. Topu, rahat ve normal bir şekilde açılmış parmaklarla kavramalı. Parmaklarını topun arkasından ve topun biraz alt ortasından, taşıyabilecek şekilde avuç içi teması olmaksızın kavramalıdır. Diğer destek el parmakları topu yan alttan desteklemelidir. Şut atıldığında, kollar gergin bir şekilde yukarı doğru hareketi takip etmelidir. Topun parmaklar üzerinde yuvarlanmasını sağlarsanız; bu hareket, topun geriye doğru dönerek daha yumuşak bir şekilde potaya çarpıp, çemberden girmesini kolaylaştıracaktır.

 


1. Durarak Tek El Şut
Bu şut genellikle uzun mesafeli veya serbest atışlarda kullanılan bir şut tarzıdır. İyi bir durarak tek el şut atabilmek için şunlara dikkat edilmelidir.

· Topu, iki elinizle göz hizasında ve biraz şut atacağınız yöne dönük olarak tutmalısınız.
· Şut atmak için kullanılan elle aynı taraftaki ayak, öbür ayağınızın biraz önünde olmalıdır.
· Dizleriniz bükülü vaziyette ve yine el bilekleri geriye bükülü olarak topu yukarıda tutmalıdır.
· Şut atarken, bacaklar gergin vaziyette ayak uçlarına kalkarak, yine kollar, mümkün olduğunca gergin atıştan sonra topu takip etmeli ve top parmak uçlarınızla eli terk etmelidir.
2. Sıçrayarak Şut
Bloklara karşı en verimli yapılabilen ve hücumun en etkili silahı olan şut çeşididir. İyi bir sıçrayışla şut atabilmek için, dayanıklı ve koordineli ayak, kol, omuz, sırt kaslarına sahip olmak yararlı olacaktır.

Sıçrayarak şut atışlarda dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

· Top, destek el topun önüne veya yanına, şut atacak el topun arka altına gelecek şekilde tutulmalıdır.
· Dizler hafif bükülü vaziyette ve top göğüsten baş üstü göz hizasına doğru kaldırılırken, aynı anda sıçranmalıdır.
· Yukarı doğru sıçrarken, dirsekler ve el bilekleri arkaya bükülmelidir.
· Mümkün olan en yükseğe sıçradıktan sonra, top parmak uçlarından topu terk ederken, bilekler ileri ve yere doğru yumuşak bir hareketle topu takip etmeli, dirsekler gerginliğini muhafaza etmeli ve gözler pota olmalıdır.
Şut Atmanın Temel Kuralları
Çoğu oyuncu ”bilinçsizce” şut atmanın esaretinde.. ”İyi şut” nasıl atılır bilmeden nasıl ”bilek şut atarım” soruları da cabası..Buyrun size çok faydalı olacağınızı düşündüğüm bir ”şut” dizisi..İstifade etmeniz dileği ile…

ŞUT ATMANIN TEMEL KURALLARI

Şut atmak,temel olarak bir dokunma,ritim ve konsantrasyon olayıdır.Dokunma,topun elinizden potaya kadar olan tüm mesafeyi kat etmesi için ona uygulayacağınız doğru miktarda kuvvet ve döndürme anlamına gelir.Dokunma,ritim ve vücut kontrolü,şut atmanın fiziksel yönleridir.Eşit ölçüde önemli ruhsal yönler ise; konsantrasyon,inanç,şut seçimi ve ayarlamalaryapmaktır.

1-ŞUT DOKUNUŞUNUZU GELİŞTİRİN

Başlangıçta çoğu oyuncu,çok sert ve çok düz şut atar. (topa yay şekli kazandırmadan).Eğer benim size vereceğim adımları izlerseniz daha iyi bir şut dokunuşu gerçekleştireceksiniz.Bir basketbol sahasında olmasanız bile her zaman dokunma üzerinde çalışabilirsiniz! Şut dokunuşunuz,aşağıdakilerle sağlanır:

-Topu uygun şekilde bırakmak

-Etkili bir şut hareketi geliştirmek

-Topa uygun yay şeklini ve falso vermek TOPU BİLEK VE PARMAK UÇLARINIZLA BIRAKIN.

Topu elinizde,rahat bıraktığınız fakat topun kontrolünü sağlamanıza yetecek açıklıkta bulunan parmaklarınızla kavrayın.Parmaklarınızı sıkmayın veya topu ölümcül bir kavramayla çok sıkıştırmaya çalışmayın; topun ellerinizde yuva yapmasına izin verin.Bileğinizi geri çekin,böylece eliniz herhangi bir yerle 45 ila 90 derece arasında bir açıda olur.Bileğinizi ne kadar çok çekerseniz elinizi ve dirseğinizi kaldırmak istediğiniz yükseklik o kadar artar. Bileğinizi itin ve topu parmak uçlarınızdan bırakın.Bu bırakma,topa bir falso kazandırır.

Top elinizden ayrılırken sadece parmaklarınız ona dokunmalıdır.Eğer el topuğunuz topa dokunuyorsa,bileğiniz çok katı yada parmaklarınız, topu kontrol etmeye yetecek kadar açık değil demektir.

Bilek / parmak ucu ile bırakma,şut atmanın ve pas vermenin en önemli kısmıdır. Bir basket topu bulduğunuz her zaman ve her yerde bunu çalışın.Tekrar tekrar süratli bir bilek hareketi yapın ve topu parmak uçlarınızdan falso vererek çıkarın.Sadece dominant olan eliniz değil her iki elinizle de antrenman yapın.İki elle,el üzerinden ve el altından antrenman yapın. Bu ‘ yumuşak eller’ ve top için daha iyi bir his geliştirmenize yardım eder. Kendinizi topla rahat hissedin.Bunun,elinizin doğal bir uzantısı olduğunu düşünün.Eğer elleriniz,bir elinizin parmaklarıyla topu rahat bir şekilde kontrol etmenize yetecek kadar büyük değilse o zaman iki elinizi kullanın.Kullanmadığınız eliniz,topu şut attığınız eliniz ile bırakana kadar topu sabitleştirebilir.

İlk olarak bırakma üzerinde deneyim kazanmakla ilgili İKİ GENEL HATADANkurtulabilirsiniz.

1- Katı bir bilek ile şut atmak ve

2- Topu omuz veya göğüs seviyesine koyarak şut atmak.

Yeni başlayanlar,bu alışkanlıkları edinir çünkü başka şekilde uzun şutlar atmaları için yeterli kol kuvvetine sahip değildirler.Her iki alışkanlık da iyi bir şut dokunuşu geliştirmenizi ters yönde etkiler.İşin sırrı, ilk olarak bırakma olayına hakim olmak daha sonra da sadece uygun bırakma yapabileceğiniz mesafelerden şut atmaktır.Bu yüzden iyi drıblıng yapabilmelisiniz,böylece dışarıdan şut atmak yerine yakın şutlar için pozisyona girebilirsiniz.

Veya uygun yere yapılan katlar sonrasında topla buluşarak da bunu gerçekleştirebilirsiniz.

2- ETKİLİ BİR ŞUT HAREKETİ GELİŞTİRİN

Kuvvet,şut atmak için önemlidir fakat düzgün şut atmak,daha çok etkin bir mekanik ve iyi bir el-göz koordinasyonu olayıdır.

El-göz koordinasyonu,göz ucuyla elinizden potaya kadar olan mesafeyi ölçmeniz ve şutunuz için izlemek istediğiniz yolu görmeniz anlamına gelir.Bazı oyuncular,hedef olarak potanın merkezine bakar ve çember üzerini hedefler; başkaları,çemberin arkasına bakar. Siz,şut atarken topa bakmayı hedeflemeyin; pota üzerine odaklanın ve top elinizden çıkarken onu hissetmeyi hedefleyin.Bileğiniz ve parmaklarınız,topu gözlemlediğiniz yol boyunca gönderecek kuvveti ve falsoyu topa verin.Eğer şutunuzu parmaklarınızda uygun şekilde hissederseniz top elinizden çıkarken hedefe gidip gitmeyeceğini de hissedersiniz.

İyi bir şut hareketi,düzgün,sürekli ve enerjik, bacak,kol,bilek ve parmak sırasıyla akan bir harekettir.

*Bacaklarınız,vücudunuzu topu bırakmak istediğiniz seviyeye yükseltir.

*Şut atan kolunuz, topu pozisyona kadar yükselten ve şut atıldıktan sonra onu takip eden bir fırlatıcı görevi yapar.Diğer kolunuz,topa kılavuzluk eder ve sabit kalmasına yardımcı olur.

*Bileğiniz,topu fırlatan yaydır.Bilek açınız,şutun yay şeklini belirler.

*Parmaklarınız,topu kavrar ve top parmak uçlarınızdan bırakılırken topun dönmesini sağlar.

HIZLI,DOĞRU BİR BIRAKMA HAREKETİ GELİŞTİRİN

Topu nerede bırakmalısınız? Temel konular;

1- Rahatlık

2- Hareketin verimliliği

3- Bırakma hızlılığı

4- Düzgünlük.

Sizin için en iyi olan bırakma noktasını bulana kadar denemekten çekinmeyin.Eğer topu göz seviyesinde veya başınızın üzerinden bırakırsanız bilek itişi ve parmak ucuyla bırakma,size daha doğal gelecektir.

TAKİP EDİN

Takip,beyzolda atış yaparken veya futbolda pas verirken olduğu gibi basketbolda da şut atarken gereklidir.Kolunuz,topu bıraktıktan sonra hedefe doğru çizgi üzerinde kalmayı sürdürmelidir.Top bırakıldıktan sonra hareketinizi aniden değiştirmeniz doğal değildir.Doğru bir yol üzerinde kolunuzla takip yapın; bu , topun doğru bir yol üzerinde kalma şansını arttırır.

Yazının devamında gelecek konular:

-Şuta nasıl iyi bir yay veririz?

-Akıllı bir şekilde antrenman yapın

-Vücut kontrolü

-Konsantrasyon

-İnanç

-Şut seçimi

-Ayarlamalar yapmak

Şut konusunda gelişme kaydetmek için başka bir makalemize göz atalım.

 

Öncelikle iyi bir şutör olmak istiyorsanız shot atmanın belli başlı noktalarını bilmeniz gerekiyor. Bunu nasıl yapacacaksınız ?Basketbol da Shot atmanın belirli kurallar vardır. Örneğin topu avuç içinde değilde parmaklar ile tutmanız gerekir. Bununla birlikte başparmaklarınız bir T harfi oluştaracak biçimde topun üzerinde durmalıdır. Bu el hareketidir. Ancak bundan önce yapmanız gereken temel duruş pozisyonları vardır.Basketbol için şut atmak sadece bir el hareketi değildir. Basketbol için şut bir vücut hareketidir. Ayaklarınızdan elinize kadar kombine bir davranış içerir. Öncelikle ayaklarınız düz ve potaya bakmalı iki ayak arasında ortalama bir boşluk olmalıdır. Bu teknikleri birçok kişi bilir. Bundan dolayı uzun uzun anlatmadım.


kaynak: https://www.basketbolbilgi.com/basketbolda-sut-nasil-atilir.html
tarih:02.03.2013
saat:17.40